







Virtual Expert Group Meeting

Access versus Privacy, The Special Case of Population Data 6th-8th October, 2020

AGENDA

Day 1: Tuesday, 6 October 2020 - 8:00-11:00 (Eastern Time) Human Rights and Population Registers		
8:00-9:55	Session 1: An Overview of Challenges in Population Data and Access (115 mins)	
	Moderator: Rachel Snow, Chief, Population and Development Branch, United Nations Population Fund (UNFPA)	
8:00 – 8:20	 Introductory Remarks Advancing the Nairobi ICPD+25 Commitments: Benoit Kalasa, Director, Technical Division, United Nations Population Fund (UNFPA) (10min) Balancing Data Privacy and Access as part of the Decade of Action: Claire Melamed, GPSDD (10min) 	
8:20 – 8:30	 Opening on Population Data Risks to Human Rights "Infusing a Human Rights-based Approach to the Population Data Revolution", Francesca Marotta, Chief, Methodology, Education, and Training Section, Office of High Commissioner for Human Rights, United Nations (10 mins) 	
8:30 – 9:02	 Panel with Lightning Talks "Reaching Back and Projecting Forward: Population Data Systems in the Biometric Age", Keith Breckenridge, Department of History, University of Witwatersrand (8 mins) "Opportunities and Obstacles for the inclusion of minorities: a case study on Kenya's National Identity Management System and Data Protection Act", Zeinab Musa, Nubian Rights Forum (8 mins) "Identity at the margins: data justice and refugee experiences with digital identity systems in Lebanon, Jordan, and Uganda", Emrys Shoemaker, Caribou Digital (8 mins) 	
9:02 – 9:10	Response and Reactions	

	 Discussant: Gemma Van Halderen, Director, Statistics Division, ESCAP, United Nations (8 mins)
9:10 - 9:25	Moderated Panel Discussion Moderator, Panelists and Discussant: (15 mins)
9:25 – 9:45	Audience Q & A (20 mins)
9:45 – 9:55	Final Brief Comments from presenters (8 mins) Closing remarks (2 mins)
10:05-11:00	Session 2: Population Registers and Data Privacy: Responses from the Field (55 mins)
	Moderator: Sofia Gruskin, Center for Global Health, University of Southern California
10:05 – 10:10	Opening of Session • "Statistics Canada's Necessity and Proportionality Framework", Sofie Fortier, Director, International Cooperation and Methodology Innovation Centre, Statistics Canada (5 mins)
10:10- 10:42	 Panel with Lightning Talks "Lessons from the recent legal identity national assessments", William Muhwava, UNECA (8 mins) "Unique Identity systems - risks and benefits", A.P. Singh, Deputy Director, Unique Identity Authority of India (8 mins) "Modernizing administrative data systems - Reflections from Ghana", Samuel Kobina Annim, Director, Ghana Statistical Service (8 mins) "Modernizing the Population Register: Lessons from the Norwegian Experience", Vebjørn Aalandslid, Statistics Norway (8 mins)
10:42 – 10:52	Response and Reactions • Discussant: Pali Lehohla, Independent Consultant and former Statistician General, South Africa (8 mins)
10:52 – 11:00	Final Remarks (Moderator) • Closing Remarks
Day 2: Wednesday, 7 October 2020 - 8:00-11:00 (Eastern Time) Modernizing Census	
8-9:25am	Session 1: Challenges of Inclusivity vs Privacy (85 mins)
	Moderator: John Wilmoth, Director, Population Division, United Nations

8:00 – 8:05	Opening for Session ■ "LGBTI In census", Victor Madrigal (Costa Rica), Independent Expert on protection against violence and discrimination based on sexual orientation and gender identity, United Nations (by video)
8:05 – 8:37	 Panel with Lightning Talks "Challenges of indigenous self-identification in census: the case of Colombia?", Juan Daniel Oviedo, (Colombia), Director General, DANE (8 mins) "Privacy of Statistical Data- the experience of Oman", Yousuf Al-Riyami, Director General of Population and Social Statistics, NCSI, Oman (8 mins) "Racial and ethnic data in the US census and implications for tracking inequality", Hephzibah V. Strmic-Pawl, (USA) Associate Professor of Sociology, Manhattanville College (8 mins) Universality and confidentiality: the challenge in a modern census. Ian White, United Kingdom, Retired census expert and Independent Consultant
8:37 – 8:47	Response and Reactions • Discussant: Margot Anderson, Professor of History, University of Wisconsin (10 mins)
8:47 – 9:15	Moderated Panel Discussion and Q&A
9:15 – 9:25	Final Comments • Final comments from presenters (2 mins each) • Moderator closing remarks (2 mins)

10 min Break

9:35 – 11:00	Session 2: Legislation / Regulations for Data Privacy (85 mins)
	Moderator: Tom Orrell, Managing Director, DataREADY
9:35 – 9:40	Opening of Session ■ "General Data Protection Regulation of the European Union- emerging lessons" Albrecht Wirthmann, European Commission- Eurostat
9:40 – 10:12	 Panel with Lightning Talks "Moldova's experience in conducting the audit on protection of personal data to facilitate access to other administrative data sources", Aurelia Spataru, (Moldova) Deputy General Director, National Bureau of Statistics (NBS) (8 mins) "Privacy vs. Access: Experiences for Statistics South Africa", Motale Phirwa, Chief Director, Publication Services, Statistics South Africa (8 mins)

10:12 - 10:22	 "Legal Framework for Integrating Different Data Sources For The PC2020- the Case of Indonesia", Muchammad Romzi, Director of System of Information Statistics, Badan Pusat Statistik (BPS-Statistics Indonesia), Indonesia (8 mins) Response and Reactions Discussant: Joseph Cannataci, Special Rapporteur on the Right to Privacy, United Nations (10 mins) Moderated Panel Discussion and Q&A (23 mins) 	
10:45 – 11:00	Final Remarks • Comments from presenters (8 mins) • Closing remarks (2 mins)	
Day 3: Thursday, 8 October 2020 - 8:00-11:00 (Eastern Time) Geospatial Data and Other Innovations		
8:00-9:25	Session 1: Risks and Lessons on Integrating Statistical and Geospatial Data (85 mins)	
	Moderator: Mark Illife, UN-GGIM Secretariat, United Nations Statistics Division	
8:00 – 8:05	 Opening for Session "Consideration on security and privacy of data collected through corporate systems and field assessments at WFP", Christos Panayi, Geospatial Unit, World Food Programme 	
8:05 – 8:37	 Panel with Lightning Talks "Differential Privacy and Disclosure Avoidance", John Abowd, Chief Scientist, US Census Bureau (8 mins) "Statistical-geospatial information integration: A global call for action", Alex Mudabeti, Namibia Statistics, Namibia, Co-Chair UN Expert Group on the Integration of Statistical and Geospatial Information (EG ISGI) (8 mins) "Address and Location Data: Confronting Challenges, Opportunities and managing human rights risks during COVID-19", Serena Coetzee, Professor of GeoInformatics, University of Pretoria, South Africa (8 mins) "Location-Based Services and the Privacy-Security Dichotomy: Case of Census Mapping during the 2020 Round of Censuses in Africa.", Ayenika Godheart Mbiydzenyuy, UNECA (8 minutes). 	
8:37 – 8:45	Response and Reactions • Discussant: Vincent Loonis, INSEE France (National Institute of Statistics and Economic Studies), Lead of the EG-ISGI Task Team on Statistical and Geospatial Data Privacy and Confidentiality (8 mins)	
8:45 – 9:15	Moderated Panel Discussion and Q&A	

9:15 – 9:25	Final Brief
9:35 – 11:00	Session 2: Looking to the Future (85 mins)
	Moderator: Mila Romanoff, UN Global Pulse (30 mins)
9:35 – 9:40	Opening for Session ■ "Considerations from a UN-GGIM Perspective" Greg Scott, the UN-GGIM Secretariat, UNSD (5 mins)
9:40 – 10:12	Panel with Lightning Talks ■ "Towards Human Rights Observing Systems", Lars Bromley, UNITAR (8 mins) ■ "Privacy aspects working with geospatial population data from Call Detail Records in Humanitarian Response", Linus Bengtsson, Flowminder (8 mins) ■ Erica M. Hagen, MapKibera (8 mins)
10:12 – 10:20	Response and Reactions • Discussant: Toby Wicks, Chief, Data Use Unit, UNICEF (8 mins)
10:20 – 10:50	Moderated Panel Discussion and Q&A (30 mins)
10:50 – 11:00	Final Brief Comments from presenters (8 mins) Closing remarks (2 mins)